Skip to content Skip to footer

Wat is video marketing?

Video marketing is steeds populairder, wat niet gek is want de hoeveelheid video die een consument gemiddeld bekijkt nam de afgelopen jaren alleen maar toe. Daarnaast is videomarketing een krachtig medium omdat het zowel beeld als geluid kan combineren waarmee het de ideale tool is om jouw merkverhaal of boodschap over te brengen bij de consument.

Stijgende consumptie

Steeds meer media wordt digitaal, wat terug te zien is in de gemiddelde kijktijden en groei van media. Hierin is in de afgelopen jaren wel een duidelijk verschuiving te zien naar traditionele media naar digitale media. In 2022 zal 82% van het totale consumenten internetverkeer bestaan uit de video, wat 15x hoger is dan in 2017 (bron: Cisco). Dit is onder andere terug te zien in de groei van nieuwe kanalen zoals Snapchat en TikTok. Daarnaast vinden consumenten video ook fijn voor het verwerken van informatie. Zo vind 79% van de consumenten het fijner om naar een video te kijken van een product dan informatie te lezen over een product. Door hier slim op in te spelen liggen hier enorme kansen.

Ook marketeers nemen steeds vaker video mee in hun marketingplannen. Dit geldt zowel voor video op social media kanalen als op video kanalen zoals YouTube en streamingdiensten als RTLXL en KIJK. Video kan daarbij bij een aantal doelstellingen helpen:

  • Het generen van zichtbaarheid bij je doelgroep
  • Overbrengen van je merk of product verhaal
  • Merkassociaties creëren
  • Informatie verlenen over producten of diensten.
Type videomarketing

Bij Distrad hanteren we twee type video markting. Namelijk social video marketing en programmatic video marketing. Beide zijn effectieve middelen om in contact te komen maar net op een andere manier.

Social video marketing

Onder social video marketing verstaan we het vertonen van video content via betaalde advertenties op social media kanalen zoals Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat en LinkedIn. Deze platformen zijn gericht op interactie met de doelgroep en video’s worden vaak in de tijdlijn weergegeven of als Stories. De vorm van video marketing is zeer effectief voor het laten zien van korte ‘snackable’ video die oproepen tot interactie met het merk of boodschap. Hierbij worden de video’s vaak ondersteund met tekst en worden ook vaak zonder audio bekeken.

Programmatic video marketing

Waar social video (zoals de naam al zegt) veelvuldig op social media platformen worden vertoond, worden video advertenties via programmatic video marketing juist niet. Dit soort type video advertenties zijn voor het overgroten deel te zien op videoplatformen zoals RTLXL, KIJK, NPO Start, maar ook op verschillende websites zoals nu.nl, ad.nl, telegraaf etc. Hierbij worden deze advertenties vaak voor, tijdens of na video content weergegeven (in-stream advertenties), of worden ze juist tussen tekstcontent vertoond (out-stream). Dit type advertenties is meer gericht op het laten zien van langere video content en leet zich daardoor ook goed voor het overbrengen van een verhaal of boodschap.